Author Topic: Manase2 or laser module failing after 3 months of use  (Read 624 times)

jc2046

  • Newbie
  • *
  • Posts: 28
    • View Profile
Manase2 or laser module failing after 3 months of use
« on: September 17, 2018, 11:53:41 PM »
Hi,

I have a eleklaser with manase2 that have been working perfectly for 2-3 months.

Today the laser has failed. It lights ultra dim, you can see it with naked eye. When I push the module button for dimming the light it does nothing, instead of the normal red flashing led that indicates that the module is in dim mode.

Im guessing the laser diode is fried... But could be the board too. Any way of troubleshooting this?. Im pretty decent with the multimeter.

In case is the module, should I buy a new one or just replacing the diode is enough?

And in this case, any chance to put a 2.5W one with this driver? (Currently 1.6W 405nm)

Thaaaanks!
« Last Edit: September 17, 2018, 11:55:38 PM by jc2046 »

jc2046

  • Newbie
  • *
  • Posts: 28
    • View Profile
Re: Manase2 or laser module failing after 3 months of use
« Reply #1 on: September 18, 2018, 12:18:23 AM »
I know, ton of questions... But I have found 1.8w 445nm diodes for 10€... :o

Could I just put one of these?

Edit: Ok, I have feed 12v to the module and is working nicely, so the problem is in the board. Maybe one of the power transistors is fried. Or the board drivers. Any way of troubleshooting this?

Thanks!

Edit: Thereīs a lr120n power transistor. It seems its failing, but Im not sure how to check it. Any ideas?
« Last Edit: September 18, 2018, 02:57:21 AM by jc2046 »

Zax

  • T2Laser
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6347
    • View Profile
    • T2Laser
Re: Manase2 or laser module failing after 3 months of use
« Reply #2 on: September 18, 2018, 05:00:15 AM »
Is this a 2 wire laser connected to the "motor" port or a 3 wire laser on the "laser" connector?

The 2 wire uses the MOSFET to switch the 12V ground so that may be the problem, you can check the gate voltage.
The 3 wire doesn't use any power transistor or MOSFET, it's connected directly to 12V and the Nano TTL output.

jc2046

  • Newbie
  • *
  • Posts: 28
    • View Profile
Re: Manase2 or laser module failing after 3 months of use
« Reply #3 on: September 18, 2018, 09:47:53 AM »
That is super helpful, Zax. Thanks ;)

Is the 3 pin version. When I power GND and V+ with 12V it fires the laser. So I guess the TLL high +5V is whatīs shuts down the laser, isnīt?.

So it seems my nano is fried or it has desconfigurated itself. Iīll find the bug.

Thanks!!

ggallant571

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2471
    • View Profile
Re: Manase2 or laser module failing after 3 months of use
« Reply #4 on: September 18, 2018, 10:41:18 AM »
+5V (or 4.2) is what enables the laser. The CPU turns it OFF by pulling the line low. If the input on the laser is left floating it will be ON. There is an ongoing discussion of this issue. Simple solution is a 3.3K pull-down resistor. Also keeps the laser off during cpu reset.
SARCASM - Just one more service we offer here.

Zax

  • T2Laser
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6347
    • View Profile
    • T2Laser
Re: Manase2 or laser module failing after 3 months of use
« Reply #5 on: September 18, 2018, 10:58:26 AM »
Since it's not turning on full power, my guess is your spindle (laser) max parameter in firmware changed.

jc2046

  • Newbie
  • *
  • Posts: 28
    • View Profile
Re: Manase2 or laser module failing after 3 months of use
« Reply #6 on: September 18, 2018, 11:51:43 PM »
Is the laser module driver: SW-LD45 V3 is failing.

I have been looking for original replacements but I canīt find it. Would a standard tll driver work?

Im looking at this:

https://www.ebay.es/itm/12V-TTL-1W-2W-3W-445nm-450nm-Laser-driver-board-Module-Blu-ray-Drive-Circuit/292713022180?hash=item44270e42e4:g:arEAAOSwq6pbkALQ

Zax

  • T2Laser
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6347
    • View Profile
    • T2Laser
Re: Manase2 or laser module failing after 3 months of use
« Reply #7 on: September 19, 2018, 05:07:35 AM »
I don't think you have a hardware problem, it's a parameter / settings issue.

jc2046

  • Newbie
  • *
  • Posts: 28
    • View Profile
Re: Manase2 or laser module failing after 3 months of use
« Reply #8 on: September 21, 2018, 12:40:00 PM »
Hi Zax,

When I power the module alone with 12V it start dimming itself after 3-4 seconds. I had read the voltages and is the driver which is failing.

Im ordering a new one here:
(link provided by someone at the eleklaser site, this is the official drivers in case someone needs one)

https://es.aliexpress.com/store/product/Extra-Fee-for-Customize-Added-Shipping-Cost/4265030_32925987410.html?spm=2114.12010615.8148356.23.655cb722eYQZr5


jc2046

  • Newbie
  • *
  • Posts: 28
    • View Profile
Re: Manase2 or laser module failing after 3 months of use
« Reply #9 on: October 12, 2018, 11:25:57 PM »
Hi, I desoldered the old driver and installed the new one and works perfect, even with more laser power I would say.

It has been working perfecly for 2-3 days, but currently I have an unrelated new error. Im posting it here for if someone knows what could be:

http://benboxlaser.us/index.php/topic,3418.msg37888.html#msg37888