Author Topic: Not a full burn issue  (Read 154 times)

Rebelturtle

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
Not a full burn issue
« on: February 10, 2019, 01:21:01 PM »
Hello all! I'm new to the hobby. I'm having an issue figuring out why I'm not getting burn all the way on my test.  This is the first vector I'm testing with.  Image on the right is my inkscape and left is the burn after 5 passes.  Can anyone point me in the right direction?  I know the M4 setting allows the laser intensity to go up/down as the speed of the Gentry moves but why is the middle of the lines burning ok and the ends are not??

My setup:
3watt Blue laser
Arduino mini, now with GRBL 1.1 on it.  I loaded GRBL cuz I clicked update with Benbox install and messed up the code on what they sent me.
I'm using Inkscape for the image and LaserGRBL to sent it.

If I need to provide any other settings, Please let me know.

Thank in advance for any assistance or pointers.
Silence is Golden,
Duck tape is silver!

ggallant571

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2531
    • View Profile
Re: Not a full burn issue
« Reply #1 on: February 10, 2019, 05:45:44 PM »
Ia would start with simple rectangle & circle in gcode. That you are missing burns in a very symmetrical fashion make me think the problem is with the image file.
SARCASM - Just one more service we offer here.

Rebelturtle

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
Re: Not a full burn issue
« Reply #2 on: February 11, 2019, 11:47:48 AM »
I try that tonight. When it is burning, I see it lit on those parts just the the light goes dim or is dim on this parts. It was a black line in inkscape so should be no gray line in raster image.

Sent from my XT1650 using Tapatalk

Silence is Golden,
Duck tape is silver!

ggallant571

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2531
    • View Profile
Re: Not a full burn issue
« Reply #3 on: February 11, 2019, 01:35:55 PM »
You could save it as a bit map file (png)  and try raster burning. I don't use dfx at all and there are a couple of users every month having issues.
SARCASM - Just one more service we offer here.

Rebelturtle

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
Re: Not a full burn issue
« Reply #4 on: February 11, 2019, 06:07:26 PM »
Ok, I created a small 8.3mm x 8.3mm box with a circle in the middle in Inkscape. Did the trace steps and saved the SVG.  When I opened it in LaserGRBL, it opened it as a 30mm x 30mm image. I didn't burn it yet as I got off chasing the squirrel on why it was bigger in LaserGRGL than my Image in Inkscape is.  My bio-hazard was the same in both so I don't understand.  I'm sure I sound like a beginner with ADD... which I am and can be...  I'll kick off the burn still this evening and post results
Silence is Golden,
Duck tape is silver!

Rebelturtle

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
Re: Not a full burn issue
« Reply #5 on: February 11, 2019, 06:48:15 PM »
Ok, I did a test with just a box with a circle in the middle.  Look just like the other.  It isn't burning when the gentry is slowing down or accelerating up.  I know the M4 setting on the LaserGRBL is supposed to vary the laser power to match the speed so you don't burn a hole on slowdown/start up so I am assuming that is the cause.

Could it be LaserGRBL?  Could I not have my settings correct?
Any other free software out there?  BenBox doesn't work for me since I flubbed up the code on the Arduino mini when I got the thing. GRBL 1.1 was the only firmware I found that would work on it after that.

Anyway, Thank again for responses and assistance.
Silence is Golden,
Duck tape is silver!

ggallant571

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2531
    • View Profile
Re: Not a full burn issue
« Reply #6 on: February 11, 2019, 06:53:46 PM »
Perhaps you could skip the inkscape and use one of the simple gcode test files. Attached is my goto initial test file. Modify the speeds (Fxxx) and power (Sxxx) as needed. There have been quite a few posted on this site. Trusty admin has some geared towards burn calibration with BCL.
SARCASM - Just one more service we offer here.

ggallant571

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2531
    • View Profile
Re: Not a full burn issue
« Reply #7 on: February 11, 2019, 07:00:40 PM »
What are you acceleration & max speed parameters?

I thought BCL prefers grbl-1.1.
SARCASM - Just one more service we offer here.

Hokuro

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
    • View Profile
Re: Not a full burn issue
« Reply #8 on: February 12, 2019, 12:47:12 AM »
I had the same problem, I set the acceleration to 4000 and I solved it
my english is very bad, please be patient. :)

Zax

  • T2Laser
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6397
    • View Profile
    • T2Laser
Re: Not a full burn issue
« Reply #9 on: February 12, 2019, 04:50:46 AM »
You probably have a mismatch between the software and firmware settings. This is why T2Laser offers the complete package; driver, customized firmware and software.

Rebelturtle

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
Re: Not a full burn issue
« Reply #10 on: February 13, 2019, 09:09:22 AM »
HoKuro, is that the $120, $121, and $122 Grbl settings?

Sent from my SM-T707V using Tapatalk

Silence is Golden,
Duck tape is silver!

Hokuro

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
    • View Profile
Re: Not a full burn issue
« Reply #11 on: February 13, 2019, 11:01:30 AM »
Yes, they are.
I tested the settings of the t2laser demo and there is an option in advanced settings (controller) that changed those values. I think it's unchecked "reduced acceleration".
After I se e the valute changed and the problem solved
my english is very bad, please be patient. :)

Zax

  • T2Laser
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6397
    • View Profile
    • T2Laser
Re: Not a full burn issue
« Reply #12 on: February 13, 2019, 11:40:15 AM »
T2Laser and my default firmware fix most issues ;)

ggallant571

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2531
    • View Profile
Re: Not a full burn issue
« Reply #13 on: February 13, 2019, 01:50:04 PM »
Please fix the ice problem on my driveway!!!
SARCASM - Just one more service we offer here.

Rebelturtle

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
Re: Not a full burn issue
« Reply #14 on: February 13, 2019, 01:57:45 PM »
Ggallant571.?? I'm sorry, I don't understand??

Sent from my SM-T707V using Tapatalk

Silence is Golden,
Duck tape is silver!