Author Topic: Need help throubleshooting / maybe fixing the controller board  (Read 125 times)

QtProgrammer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Need help throubleshooting / maybe fixing the controller board
« on: October 13, 2017, 06:12:32 AM »
I have NO IDEA if this is L7 board! If not, please move the topic accordinhgy, thanks!

So I bought my laser from Banggood on Sep 2016.
It worked nicely until couple months ago when it basically sat on my bench for a while and when I tried to do some light lasering wouldn't move motors anymore. So I just said fudge it and ordered EleksMaker Mana SE board and it arrived and everythings fine and dandy. But I have 'half working' controller board and was wondering if I could fix it and use it to build other machine.

Image of the board is attached.

The arduino nano board is working.
1 of the stepper motor controllers was not working as when it was attached to whole board my computer didn't recognize arduino. I changed 'new' controllers and then computer recognizes the arduino. But now the motors won't run and I can't turn on the laser from any software. Weak laser button ligths the laser properly.

So I was wondering if somebody knows what might be wrong with the board and if it's fixable. I can do some soldering but I really don't have any idea how electronics actually work, I just plug things in and most times they work :)
Also have multimeter so can make some measurements if needed.

EDIT: forgot to attach the image, d'oh!
« Last Edit: October 13, 2017, 06:18:47 AM by QtProgrammer »

Zax

  • T2Laser
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5153
    • View Profile
    • T2Laser
Re: Need help throubleshooting / maybe fixing the controller board
« Reply #1 on: October 13, 2017, 08:13:07 AM »
Are you sure the Nano was plugged in the correct holes?

There is an extra set near the USB end.

QtProgrammer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Re: Need help throubleshooting / maybe fixing the controller board
« Reply #2 on: October 13, 2017, 10:23:00 AM »
Yes.
I can't connect to nano if I plug in the bad motor controller.
With good motor controllers I can connect to nano but can't move motors or turn on laser.
Motor controllers work elsewhere.

Zax

  • T2Laser
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5153
    • View Profile
    • T2Laser
Re: Need help throubleshooting / maybe fixing the controller board
« Reply #3 on: October 13, 2017, 10:28:08 AM »
Is it possible the 12V is shorted by a bad MOSFET or capacitor?

The Nano would still work (at least it should) but no motors or laser control.

QtProgrammer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Re: Need help throubleshooting / maybe fixing the controller board
« Reply #4 on: October 13, 2017, 10:32:27 AM »
I guess it's possible, I really don't know?
Can I test this with multimeter and how would this be done?
As I mentioned I don't know that advanced electronics :|

Zax

  • T2Laser
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5153
    • View Profile
    • T2Laser
Re: Need help throubleshooting / maybe fixing the controller board
« Reply #5 on: October 13, 2017, 10:37:27 AM »
Measure the voltage at the 12V fan connector, if you get 0VDC or very low it's shorted somewhere - or the power switch is defective. I've heard of that too.

Most likely would be the electrolytic capacitor or MOSFET.

QtProgrammer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Re: Need help throubleshooting / maybe fixing the controller board
« Reply #6 on: October 13, 2017, 11:08:45 AM »
Weirdest things are happening, but I think we're getting good info here.
So 12V fan connector gives 12.05V  so working OK.
I put the 'new' (four years old, working elsewhere) motor controllers in and tested with the laser.
X and Y motors didn't do jack smith but laser pulse suddenly works (it didn't last time I tried with these.)
I put in the originals for this machine (which are the 'bad' ones or at least one is). No connection to nano.
I put in the ones I got with the new Mana SE board. Y motors work but with X the motors make a sound but do not move.
With new Mana SE board these controllers work flawlessly. I did not try old controllers on this new board.
So there's actually quite a lot working on the old board too. Gonna do more testing...